Rafaello -dietetyk

Dzisiaj przychodzę z nowym zdrowym przepisem, który może stanowić doskonałą alternatywę dla słodkości! Znacie mocno kokosowe Rafaello?
Na pewno tak 🙂
Można przygotować kokosowe trufelki z ….kaszy jaglanej, które zachwycą kubki smakowe – gwarantuję.

W świecie zdrowego odżywiania króluje kasza jaglana!
Jej małe, żółte ziarenka to tak naprawdę łuskane ziarna prosa- jednego z najstarszych zbóż. Sekretem kaszy jaglanej jest niezwykłe bogactwo składników mineralnych! Ma ich więcej niż pszenica, żyto czy jęczmień. Obfituje w kwas foliowy i witaminy z grupy B. Kasza jaglana jest łatwostrawna, dlatego poleca się jej włączanie do jadłospisy już od momentu rozszerzania diety dziecka.
Ponadto działa odkwaszająco, więc pomaga naturalnie oczyszczać organizm.  Po krótki przedstawieniu Królowej Kasz sami przyznajcie, że warto tworzyć z niej smakołyki.
Kasze kojarzą się z dodatkiem do obiadu, ale wspomniana KASZA JAGLANA jest na tyle uniwersalna, że możemy z niej robić niezwykłe słodkości!

Poniżej przedstawiam przepis na Kokosowe Trufelki i polecam zrobić je na deser lub drugie śniadanie.

Składniki na około 30 sztuk:
500 ml mleka
200g kaszy jaglanej suchej
1 szklanka wiórek kokosowych

miód (ilość dostosować do własnych preferencji) np. 4 łyżkiOzdoba do obtoczenia: wiórki kokosowe/zmiksowane orzeszki ziemne/ kakao

Sposób przygotowania:
Kaszę sparz wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Ugotuj kaszę na mleku (mieszaj!) i pozostaw pod przykryciem do wystygnięcia. Gdy kasza będzie chłodna zblenduj ją z wiórkami i miodem. Formuj kuleczki wielkości orzecha i obtaczaj w dodatkach.

Gotowe!

Dietetyk
Jagoda Smolińska

Pozostałe wpisy w kategorii: Aktualności przedszkole-