Krem orzechowo-czekoladowy
28 maja 2020

Zbliża się dzień dziecka i z tej okazji na pewno w Waszych domach pojawią się łakocie dla podniebienia, które ucieszą dzieci. Pamiętajcie o tym, że można jeść zdrowe słodkości unikając tych ze sklepu pełnych cukru, tłuszczy utwardzonych i zbędnych dodatków.
Znając dziecięce smaki, wiem jak bardzo lubiane są różne kremy czekoladowe – smarowidła. Dlatego przygotowałam zdrową inspirację na krem orzechowo-czekoladowy obfitujący w zdrowe tłuszcze, ze sporą dawką magnezu wspomagającego koncentrację i bez cukru!
Wystarczy kilka prostych składników, aby cieszyć się pysznym smakiem!
Składniki na 1 słoik lub dwa małe:
-90 g miodu
-60 g orzechów laskowych
-100 g czekolady o zawartości min. 70% kakao
-70 g masła
-100 g mleka
Orzechy należy zmielić lub rozdrobnić w urządzeniu. Czekoladę połamnać i razem z mlekiem, miodem i masłem podgrzać w garneczku i rozpuścić. Gdy masa będzie jednolita wystarczy dodać zmielone orzechy i wymieszać! Gorący krem przelać do słoika i odstawić do wystygnięcia, a potem wstawić do lodówki. Ciepły krem będzie lejący, ale potem zastygnie w lodówce.
Wypróbujcie, smacznego! 🙂
Dietetyk
Jagoda Smolińska
Lubicie świeże ch...
21 maja 2020

Jak zachęcić dzie...
20 maja 2020

Krem orzechowo-czekoladowy