GRANOLA – dietetyk

Wiem, że dzieciaki jak i wiele dorosłych uwielbiają wszystko co czekoladowe. Niestety, większość wytworów czekoladowych dostępnych w sklepach nie wnosi do organizmu nic wartościowego. Oczywiście- na rynku dostępne są też dobre produkty, ale przeważającą część stanowią te mniej wartościowe.

Dzisiaj mam dla Was przepis na domową prawdziwie czekoladową GRANOLĘ, która może stanowić świetny dodatek do jogurtu lub domowego deseru!

Jest słodka, czekoladowa i przede wszystkim bogata w składniki odżywcze.

Sami spójrzcie:
orzechy włoskie– źródło błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy E, B6, magnezu, kwasu foliowego
czekolada o wysokiej zawartości kakao (85%) – źródło potasu, magnezu, witaminy B3, fitosteroli
płatki owsiane – źródło błonnika, witaminy B1, B6, witaminy E, selenu, magnezu
żurawina suszona – źródło błonnika, antyoksydantów, witamin z grupy B, witaminy C, magnezu, fosforu, potasu
słonecznik – źródło błonnika, witaminy E, witamin z grupy B, fitosteroli, fosforu i potasu
miód pszczeli – źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu, fosforu, żelaza, biotyny

Przygotujcie granolę sami w swoim domu!

Składniki:

-150g  płatków owsianych

-1 pasek czekolady 85% kakao (20 g) (posiekany)

-45g  słonecznika

-45g żurawiny suszonej

-30g orzechów włoskich(posiekane)

-1 łyżka gorzkiego kakao

-1 łyżka miodu pszczelego

Wszystkie suche składniki należy umieścić w misce. Miód rozpuścić w mikrofali (jeśli jest w postaci stałej) i wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Zawartość miski wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Po wyjęciu z piekarnika proponuję wymieszać składniki, aby roztopione kawałki czekolady pokryły inne składniki. Ostudzić i zamknąć w szczelnym słoiczku.

Podawać jako dodatek do jogurtu lub mleka.

Dietetyk

Jagoda Smolińska

Pozostałe wpisy w kategorii: Aktualności przedszkole-